free tracking

Flora insulei Creta

Posted by mihai 19/10/2015 0 Comment(s) Blog,

Insula Creta. Mediterana îi atinge delicat ţărmurile. Clima blândă îi răsfaţă vegetaţia bogată şi diversificată. Localnicii o iubesc şi o venerează. Turiştii o visează.


Creta oferă casă şi protecţie la peste 1800 de specii de plante - o floră mai bogată decât a Marii Britanii, pe un teritoriu de 30 de ori mai mic.
Această biodiversitate este reflectată şi prin cele aproximativ 160 de specii endemice. În consecinţă, aproape 10% din speciile de plante ale insulei nu pot fi întâlnite în alte regiuni ale planetei.
Dar, din nefericire, trecerea anilor a marcat o diminuare a vegetaţiei insulei, crestele munţilor (cu vârfuri de aproape 2500 m) fiind dezbrăcate de zone mari de pădure.

Plimbându-te prin Creta, cel mai des vei intâlni tamarisc, chiparos, pin, stejar sau palmier. Cu puţin noroc, vei putea face cunoştinţă cu o rudă a ulmului, Zelkova Abelicea, unul dintre cei mai rari copaci de pe planetă. Sau te vei putea adăposti la umbra platanilor, copaci cu coroana foarte întinsă, răspândiţi prin pieţele satelor pentru a oferi puţină răcoare parfumului cafelei greceşti. Dar cel mai faimos platan este cel din localitatea Gortyn, sub care Zeus şi prinţesa Europa au trăit o aventură romantică.


În lunile de iarnă şi primăvară Creta îşi schimbă aspectul deşertic de peste vară într-unul plin de energie, de un verde intens. Aprilie şi Mai acoperă insula cu iarbă proaspătă şi flori sălbatice -  margarete, irişi, lalele, maci, zambile, orhidee. Dar plantele care îţi pot delecta şi corpul, nu doar simţurile, sunt cele medicinale şi aromatice - salvia, cimbrul şi rozmarinul, lavanda, muşeţelul şi maghiranul, ceaiul de munte, dittany cretan şi feniculul de mare au oferit de mii de ani soluţii pentru un stil de viaţă mai natural, mai sănătos şi mai frumos. Aceste plante aromatice pot fi întâlnite oriunde, pe munţi, în zonele de coastă sau în livezile fermierilor.

Din scurta descriere nu poate lipsi simbolul insulei şi al Greciei, al înţelepciunii şi al păcii - măslinul. Cretanii l-au cultivat de mii de ani şi au folosit uleiul de măsline în alimentaţie şi în produse de îngrijire şi înfrumuseţare. Măslinii se evidenţiază prin longevitate, productivitate şi adaptarea foarte uşoară la condiţii de mediu mai puţin prielnice.
Unul dintre cei mai vechi măslini din lume, cu o vârstă estimată între 2000 şi 4000 de ani, poate fi admirat în localitatea Ano Vouves. Încă produce. Şi-a oferit ramurile la olimpiadele din 2004 şi 2008, pentru coroniţele învingătorilor. Şi vă invită, în calitate de reprezentant al florei insulei Creta, să o admiraţi pe viu.